Uncategorized

Tandproblemer på ferien

Når du er på ferie, er det sidste, du har brug for, at du får tandpine. Det er rigtig ubehageligt at stå så langt væk hjemmefra og så langt væk fra sin velkendte tandlæge, og så pludselig få ondt i tænderne. Der er en risiko for, at tandproblemer kan opstå pludseligt – også selvom du er på ferie. Så hvordan skal du forholde dig, hvis det sker for dig?

Vi har fået Tandlæge, Anne Rahbek, fra Tandlægerne på Frederiksberg til at komme med et par gode anbefalinger til, hvad du bør gøre, hvis uheldet er ude.

Du kan altid forsøge at finde en tandlæge der, hvor du er på ferie, for der er helt sikkert en tandlæge et sted, som du kan bruge. Dog er det rigtig svært at gennemskue, om det er en dygtig tandlæge, du finder på feriestedet, så hvis du kan finde en måde at dulme smerterne på og leve med det, indtil du er hjemme igen hos din vanlige tandlæge, så er det helt klart at foretrække.

Erkend problemet

Det er vigtigt, at du først forsøger at finde ud af, hvad problemet med dine tænder er. Der kan være flere ting galt, og hver forskellig ting kræver sin egen behandling, og derfor er det vigtigt, at du først finder ud af, hvad problemet med dine tænder helt nøjagtigt er.

Der findes mennesker, der får enormt meget tandpine, når en visdomstand vokser frem. Det kan enten skyldes, at tanden vokser skævt op og derfor rammer de øvrige hjørnetænder, men der kan også gå infektion i tandkødet omkring visdomstanden, fordi den sidder et sted i munden, der ikke er nemt at nå med tandbørsten, og det kan også give store smerter.

Derudover er der også en risiko for at få ondt i en tand, hvor der er kommet et hul, så der ikke er beskyttelse for tandnerven, der sidder nede i tanden. Når denne kommer i kontakt med kolde eller varme ting, kan det gøre helt afsindigt ondt og resultere i en rigtig ubehagelig tandpine.

Der er også risiko for, at en tand eller noget af tanden knækker eller falder ud af munden. Det kan bl.a. ske, hvis du dyrker sport eller falder uheldigt. En knækket eller udfaldet tand virker meget alvorligt, men i langt de fleste tilfælde kan det fixes igen.

Løsningen på dine tandproblemer

Hvis du ikke har mod på at opsøge en tandlæge på din ferie, har du mulighed for at dulme smerterne så godt som muligt, indtil du igen er hjemme i Danmark og kan bestille en tid hos din egen tandlæge. Men der er nogle forskellige metoder, du skal tage i brug, alt efter hvilket problem du har med dine tænder.

Hvis du har en visdomstand, der gør ondt, når den vokser frem, og det skyldes en infektion i tandkødet, så kan du med fordel skylle munden i klorhexidin, som du kan købe i håndkøb hos apoteket.

Klorhexidin bør du også skylle munden i, hvis du har andre tandkødsproblemer.

Ved tandkødsproblemer og smerte, er der også oftest tale om en infektion, og her er det vigtigt at få bugt med alle bakterierne. Du kan også med fordel børste tænderne og tandkødet grundigt med en blød tandbørste.

Det er vigtigt at huske på, at tandpaste hæver virkningen af klorhexidinen, og derfor er det vigtigt, at du tillader ca. en time mellem tandbørstning og skylning med klorhexidin.

Ved tandpine bør du undgå at indtage ting, der gør smerten værre. Det gælder blandt andet sukker og alkohol, men du bør også holde dig fra meget varme og meget kolde ting, da det også kan gå lige i nerven og give endnu mere tandpine.

For at dulme smerterne i munden, bør du tage nogle smertestillende piller. Panodil og ibuprofen er rigtig gode mod tandsmerter, og du kan sagtens blande de to. Husk dog altid at læse indlægssedlerne, så du er klar over, hvor meget du kan tage af hver.

Hvis du har knækket et stykke af din tand eller uheldigvis har tabt en hel tand, så er der flere ting, du kan gøre.

Husk altid at gemme det knækkede stykke tand, hvis du har held med at finde det. Tandstykket kan muligvis sættes på tanden igen, så din tand bliver så flot som ny.

Hvis hele tanden falder ud, kan du prøve at sætte tanden på plads igen, ved at placere tanden på sin plads i tandbenet igen. Det er vigtigt, at du ikke rør ved tandens rod, men kun holder på den hvide emalje, når du sætter tanden på plads.

Giv noget pres, evt. ved at bide over et håndklæde, så tanden bliver presset godt på sin plads.

Hvis ikke tanden vil på plads igen, bør du gemme den til din tandlæge, da den måske stadig kan reddes. Du må ikke gemme tanden i et glas vand, men brug i stedet for mælk eller opbevar tanden i din egen mund, hvis du har mod på det.